Nicușor Dan, anunț ferm: „Nu de săptămâna viitoare, ci chiar de astăzi!” Ce face noul președinte din prima zi de mandat

Odată cu noul mandat, Nicușor Dan va beneficia și de un venit pe măsura responsabilităților funcției prezidențiale. Potrivit legislației în vigoare, salariul președintelui României este calculat prin aplicarea unui coeficient la salariul minim brut pe economie. În prezent, șeful statului primește echivalentul a 12 salarii minime brute, ceea ce, raportat la un salariu minim de 4.050 lei, înseamnă un venit brut lunar de 48.600 lei, respectiv 583.200 lei anual.

După aplicarea taxelor și contribuțiilor obligatorii pentru pensii, sănătate și impozit pe venit, suma netă care îi va reveni lunar lui Nicușor Dan este de aproximativ 26.730 lei – adică în jur de 5.346 de euro, la un curs estimativ de 5 lei pentru un euro, potrivit unei estimări România TV. Prin comparație, în funcția de primar general al municipiului București, Nicușor Dan avea un salariu brut lunar de 40.500 lei, ceea ce se traducea într-un venit net de aproximativ 22.275 lei, adică 4.455 euro. Astfel, odată cu preluarea funcției de președinte, venitul său lunar net va crește cu aproximativ 4.455 lei. Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale din 2025 cu 53,6% din voturi, adică susținut de 5,4 milioane de alegători, învingându-l în turul al doilea pe contracandidatul său, George Simion.

Președintele ales al României, Nicușor Dan, a transmis luni primele mesaje oficiale după victoria în alegerile prezidențiale. Acesta a anunțat prioritățile imediate ale mandatului său și a vorbit despre desemnarea viitorului premier, despre tranziția de putere și despre ce a făcut în prima zi după alegeri.

Nicușor Dan, tată iubitor și președinte responsabil

Am fost să iau fetița de la școală… Mă întâlnesc mai târziu cu domnul Bolojan. Încă nu (n.r. o să-mi dau demisia de la Primăria Generală a Capitalei) – mai am câteva acte de închis acolo, probabil spre sfârșitul săptămânii, odată cu transferul (n.r. mandatului, de la președintele interimar Ilie Bolojan)”, a spus Nicușor Dan. În ceea ce privește desemnarea noului premier, președintele ales a transmis că procesul nu va fi grăbit.

„Nu o să fie așa repede. Vor fi câteva săptămâni de discuții pe acest subiect. Nu voi numi pur și simplu un premier – vreau să mă asigur că programul său este în acord cu ceea ce are nevoie România.” Deși a confirmat că va începe consultările cu partidele pro-prezidențiale în jurul numelui lui Ilie Bolojan, Nicușor Dan a evitat să facă promisiuni ferme: „Propunerea cu care voi începe discuțiile cu partidele pro-prezidențiale este Ilie Bolojan, dar nu vreau să fac promisiuni ferme.” Totodată, președintele ales a enumerat care sunt prioritățile sale, nu de când va prelua mandatul, ci începând „chiar de astăzi: stabilizarea deficitului, astfel încât să redăm împreuna încrederea pieței, formarea Guvernului, chestiunile de securitate după ce facem transferul de atribuții către domnul Bolojan, să vedem unde suntem.”

Ultima decizie majoră a lui Ilie Bolojan ca președinte interimar? România poate doborî drone în timp de pace

Să fie asta ultima decizie majoră a lui Ilie Bolojan ca președinte interimar? România își schimbă strategia militară pe timp de pace? Ilie Bolojan a semnat: „România poate doborî drone care intră pe teritoriul țării noastre”. Decizia vine într-un context regional tensionat și marchează, posibil, ultimul gest de forță al președintelui interimar înainte de tranziția spre noul mandat prezidențial rezultat în urma votului din 18 mai.

Ilie Bolojan a promulgat două legi esențiale pentru apărarea națională. Prima permite Armatei române să doboare dronele care pătrund neautorizat în spațiul aerian al țării. A doua reglementează „desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român”. Până acum, legea nu oferea Armatei posibilitatea legală de a folosi armamentul din dotare pe timp de pace, în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucție. Noua reglementare vine să acopere acest vid legislativ.

De ce este necesară legea privind doborârea dronelor

Inițiativa legislativă are ca obiect de reglementare măsuri pentru controlul utilizării spațiului aerian național, stabilind autoritățile și instituțiile care au competențe în luarea măsurilor de prevenire și contracarare a utilizării spațiului aerian național de către aeronave, sisteme de aeronave fără pilot la bord și alte vehicule aeriene. „Astfel, se va crea un nou cadru de cooperare și coordonare la nivelul autorităților și instituțiilor care au competențe în gestionarea și monitorizarea spațiului aerian național, precum și de asigurare a respectării regulilor de utilizare a acestuia, ceea ce contribuie la creșterea siguranței și securității aviației”, preciza comisia de apărare.

O necesitate strategică într-un context imprevizibil

Președintele comisiei de apărare, Mihai Weber, arăta într-un comunicat oficial că, în contextul creșterii imprevizibilității acțiunilor unor actori care utilizează spațiul aerian fără respectarea normelor de drept internațional, precum și pe fondul dezvoltării tehnologice, riscul producerii unor incidente a crescut exponențial, iar amenințările utilizării neautorizate s-au multiplicat.

„Inițiativa adoptată astăzi generează o întărire a capacității naționale de control și apărare a spațiului aerian, abordând într-o manieră integrată măsurile de prevenire și contracarare a utilizării neautorizate prin crearea unui cadru de cooperare și coordonare la nivel interinstituțional și aliat”, sublinia Weber. Rămâne de văzut dacă această decizie va fi și ultima mare semnătură a lui Ilie Bolojan din postura de președinte interimar – o funcție asumată într-un moment-cheie pentru securitatea națională și stabilitatea instituțională.El a transmis și un mesaj către românii care nu l-au votat: „În afară de a transmite respectul și considerația mea pentru oamenii care nu m-au votat, trebuie să facem lucruri concrete, care să arate că statul lucrează pentru cetățeni. Le cer răbdare ca să vadă că vom face lucrurile pentru ei.” În final, Nicușor Dan a vorbit despre urgența de a stabiliza situația financiară a țării: „Hai să vedem cum încheiem anul acesta – să-l încheiem cu un deficit rezonabil, și după aceea vom vedea. O să fac tot ce ține de mine ca statul acesta să funcționeze pentru cetățeni. O să ia timp, dar o să fie bine.”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *