Președintele Vladimir Putin a anunțat vineri că Rusia intenționează să reducă cheltuielile militare începând cu anul viitor, în contrast cu planul NATO de a crește cheltuielile pentru apărare în următorul deceniu. Anunțul vine după ce aliații NATO au convenit miercuri să crească obiectivul colectiv de cheltuieli la 5% din PIB în următorii 10 ani, invocând ceea ce au numit amenințarea pe termen lung reprezentată de Rusia.
Putin anunță reducerea cheltuielilor militare ale Rusiei
Președintele rus Vladimir Putin a declarat pe 27 iunie că Moscova intenționează să reducă cheltuielile militare începând cu anul viitor, criticând planurile membrilor NATO de a crește cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB. Președintele rus nu a oferit detalii cu privire la modul în care Moscova intenționează să reducă cheltuielile militare, dar a adăugat că încă nu s-a ajuns la un acord între ministere.
„Intenționăm să reducem cheltuielile pentru apărare. Pentru noi, anul viitor și cel următor, în următorii trei ani, intenționăm să facem acest lucru”, a declarat Putin reporterilor în timpul unei vizite în Belarus. „Europa, dimpotrivă, se gândește cum să-și mărească cheltuielile. Deci, cine se pregătește pentru un fel de acțiuni agresive? Noi sau ei?”, a continuat Putin.
Putin a declarat că nu există încă un acord final între ministerele apărării, finanțelor și economiei, „dar, în general, toată lumea gândește în această direcție. Europa, dimpotrivă, se gândește cum să-și mărească cheltuielile. Deci, cine se pregătește pentru un fel de acțiuni agresive? Noi sau ei?”
Comentariile lui Putin vor fi probabil întâmpinate cu scepticism extrem în Occident, având în vedere că Rusia a crescut masiv cheltuielile pentru apărare de la începutul războiului din Ucraina. Conflictul nu dă semne că s-ar termina și, de fapt, s-a intensificat în ultimele săptămâni, întrucât negocierile nu au înregistrat progrese vizibile în direcția unui armistițiu sau a unei soluții permanente.
Putin a declarat că Rusia apreciază eforturile președintelui american Donald Trump de a pune capăt războiului. „El a declarat recent că s-a dovedit a fi mai dificil decât părea din exterior. Ei bine, este adevărat”, a spus Putin.
Economia Rusiei nu poate susține războiul din Ucraina
Rusia se confruntă cu o încetinire bruscă a creșterii economice, pe fondul presiunilor exercitate asupra bugetului de scăderea veniturilor din energie și al eforturilor băncii centrale de a reduce inflația, potrivit Reuters.
Rusia a majorat cheltuielile statului pentru apărarea națională cu un sfert în 2025, până la 6,3% din produsul intern brut (PIB), cel mai ridicat nivel de la Războiul Rece. Cheltuielile pentru apărare reprezintă 32% din totalul cheltuielilor bugetului federal pentru 2025.
Fabricile de apărare au funcționat non-stop în ultimii ani, iar statul a cheltuit sume considerabile pentru bonusuri destinate atragerii soldaților și pentru despăgubiri acordate familiilor celor care au murit.
Putin a recunoscut că Rusia a plătit pentru creșterea cheltuielilor militare cu o inflație mai mare.
Ministerul Finanțelor a majorat estimarea deficitului bugetar pentru 2025 la 1,7% din produsul intern brut în aprilie, de la 0,5%, după ce a redus cu 24% previziunile privind veniturile din energie, și intenționează să utilizeze rezervele fiscale în acest an pentru a echilibra bugetul. Următorul proiect de buget urmează să fie prezentat în toamnă.