CASS pentru pensii până în 2028. Asta a devis Guvernul înainte de asumarea pachetului de măsuri fiscal-bugetare. Miniștrii țării, în frunte cu premierul Ilie Bolojan, au mai adus și alte modificări Legii Austerității.
Guvernul impune CASS pentru pensii până în 2028
Guvernul urmează să adopte luni, 7 iulie, mai multe modificări la Legea Austerității pe care își va asuma răspunderea în Parlament. Printre cele mai mari modificări se numără impunerea unei perioade determinate pentru care se va plăti contribuția la sănătate de către pensionari.
Astfel, CASS pentru pensii se va plăti până în 2028. Această impozitare de 10% se va aplica indemnizațiilor de peste 3.000 de lei, doar pe suma ce trece de acest prag. Această modificare lovește direct în pensionarii care deja au plătit contribuția la sănătate pe perioada în care au fost activi în câmpul muncii.
Inițial, PSD solicitase ca CASS pentru pensii să se mențină până în 2027, însă s-a decis ca data finală să fie 1 ianuarie 2028.
„Persoanele fizice care au calitatea de pensionari sunt exceptate de la plata contribuției sociale de sănătate pentru veniturile din pensii realizate începând cu data de 01 ianuarie 2028. (…) Prevederile articolului II referitoare la obligațiile fiscale privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată pentru veniturile din pensii se aplică veniturilor aferente perioadei cuprinsă între 01 august 2025 și 31 decembrie 2027”, se arată în proiectul Guvernului.
Alte modificări aduse la Legea Austerității
O altă modificare importantă se referă la menținerea bursei pentru mame minore. Această indemnizație se va păstra la nivelul de 700 de lei și va fi cuprinsă în zona burselor sociale.
La acest moment, guvernații încă discută despre subiectul ce ar urma să afecte milioane de mame din România, acela al impozitării CASS a indemnizațiilor de creștere copil. Guvernul a decis și reținerea la sursă a CASS pentru șomeri, beneficiarii de venit minim de incluziune, persecutații politici, veteranii, deportații, revoluționarii, eroii martiri.
O altă măsură, ce aduce atingere partidelor politice, inclusiv cele de la guvernare, se referă la o scădere a subvențiilor acordate formațiunilor politice. Este vorba despre o reducere cu 40% a veniturilor față de 2024.
Guvernanții au mai hotărât și ca acciza la țigări să nu se majoreze până la 31 martie 2026. Cât privește taxele pentru jocurile de noroc, acestea sunt:
- pentru pariuri mutuale – tradiționale: 25% din veniturile din jocuri de noroc (nu mai puțin de 120.000 euro)
- pentru pariuri în cotă fixă – tradiționale: 25% din veniturile din jocuri de noroc (nu mai puțin de 200.000 euro)
- pentru pariuri în contrapartidă – tradiționale: 25% din veniturile din jocuri de noroc (nu mai puțin de 200.000 euro)
- pentru fiecare mijloc de joc tip slot-machine: Creștere de la 5.000 euro la 6.000 euro
De asemenea, crește taxarea de la 27% la 30%:
- Pentru jocurile de noroc la distanță clasa 1: 30% din veniturile din jocuri de noroc (nu mai puțin de 400.000 euro)
- Pentru jocurile de noroc la distanță clasa a 3-a: 30% din veniturile din jocuri de noroc (nu mai puțin de 400.000 euro)
Crește taxarea de la 6,5% la 8% și pentru jocurile de tip loto, cu excepția videoloteriei.